خیلی از ماها از بچگی یه ستاره تو آسمون برای خودمون داریم.
آسمانِ شب همیشه جزء جذابترین چیزها برای انسان بوده. تماشای ستارههای درخشان در سیاهی شب و خیالپردازی در دنیای پر رمز و رازشون، کاری بوده که نیاکانمون هم بسیار بهش علاقه داشتند. تا جایی که نجوم رو قدیمیترین علم دنیا میدونن.
با اینکه مطالعات زیادی برای فهمِ چیستیِ اجرام آسمانی و چرایی حرکتهاشون و … صورت گرفته، هنوز پرسشها و ابهامات زیادی دربارهی دنیای آسمانها وجود داره. شاید همین مرموز بودن هست که اینقدر جذابش میکنه و زمینه رو برای رویاپردازی فراهم میکنه.
اما مدتهاست که انسانِ شهری از این لذت تقریبا محروم شده. به خاطرِ آلودگی نوری و آلودگی هوا، آسمانِ شبهامون روز به روز ستارههای کمتری به خودش میبینه.
به همین خاطر تصمیم گرفتم به بهانهی بارش شهابی جوزایی، پستی بنویسم و در اون چند تا از مکانهایی که میشه آسمونِ شب نسبتا خوبی رو در نزدیکی تهران رصد کرد و در روزهای آخر پاییز ۹۷ به تماشای بارش شهابی جوزایی نشست رو بهتون معرفی کنم.
برای یه رصدگاه مناسب، فاکتورهای زیادی وجود داره و افرادی که تخصص دارند، به نکات زیادی توجه میکنند. اما به صورت عمومی، آلودگی نور کم، افق دید باز، آبوهوا و دسترسی مناسب به امکاناتی مانند آب آشامیدنی و سرویس بهداشتی و نزدیکی به جاذبههای گردشگری دیگه میتونه در انتخاب مقصد یه سفر و گشتِ رصدی موثر باشه.
بارش شهابی جوزایی چیه؟
بارش شهابی جوزایی از معدود بارشهای شهابیه که عاملش یک دنبالهدار نیست بلکه سیارکی به نام فایتون ۳۲۰۰ منشا اصلی این بارشه. کانون این بارش، همانطور که از اسمش مشخصه، صورت فلکی دایرهالبروجی جوزا (یا دو پیکر) است که در تقویم خورشیدی به نام خرداد شناخته می شود. تعداد شهاب سنگها در اوج بارش که در ۲۳ آذر ماه رخ می دهد در شرایط ایده آل به ساعتی ۱۲۰ شهاب نیز می رسد که در مقایسه با سایر بارشها بسیار چشمگیر است.
کجا میتونیم ببینیم؟
۱- چارطاقی نیاسر

– استان اصفهان، شهرستان کاشان، شهر نیاسر
– فاصله تا تهران: حدود ۲۶۰ کیلومتر (سه ساعت)
چهارتاقی نیاسر در بیست کیلومتری کاشان قرار داره که از سازههای اوایل دورهی ساسانی است. دانشگاه کاشان در نزدیکی این چارتاقی، رصدخانهای با تلسکوپ ۱۶ اینچ قرار کرده که میشه با هماهنگی ازش استفاده کرد. اگه میخواید در این فصل به اینجا برید، حتما حواستون باشه که لباس گرم همراهتون باشه چون تقریبا ییلاق کاشان محسوب میشه.
۲- صوفیآباد سمنان

– استان سمنان، شهرستان سرخه، روستای صوفیآباد
– فاصله تا تهران: حدود ۲۲۰ کیلومتر (دو ساعت و نیم)
در نزدیکی آرامگاه عارفی بزرگ به نام «شیخ علاءالدوله سمنانی» میتوانید به تماشای آسمانشب بنشینید.
۳- کاروانسرای مرنجاب

– استان اصفهان، شهرستان کاشان، شهر آران و بیدگل
– فاصله تا تهران: حدود ۲۵۰ کیلومتر (سه ساعت)
کویر مرنجاب، تماشای دریاچه نمک قم، قدم زدن روی رملها، سکوت و آرامش کویر، کاروانسرای تاریخی مرنجاب و … همه و همه میتونه مرنجاب رو مقصد مناسبی برای سفر رصدی کنه که علاوه بر رصد آسمان شب، جاذبههای دیگه رو هم بتونید ببینید.
۴- ابیانه
– استان اصفهان، شهرستان نطنز، روستای ابیانه
– فاصله تا تهران: حدود ۳۲۵ کیلومتر (سه ساعت و نیم)
معماری و فرهنگ اصیل اولین چیزهایی که در بازدید از ابیانه جلب توجه میکنه. در نزدیکی روستای ابیانه، رودخانه و دشت وسیعی وجود داره که برای رصد مناسبه. خوبیاش اینه که میتونید یه روز کامل رو هم برای بازدید از روستا و بناهای تاریخی و تعامل با جامعه محلیاش برنامهریزی کنید.

۵- کاروانسرای دهنمک

– استان سمنان، شهرستان آرادان، روستای دهنمک
– فاصله تا تهران: حدود ۱۶۰ کیلومتر (۱ ساعت و ۴۵ دقیقه)
کاروانسرای دهنمک که اقامتگاه بومگردی هم هست، میتونه گزینهی مناسبی برای رصد در کنار خانواده باشه که امکانات مناسبی داره. بعلاوه وعدههای غذایی محلی رو هم ارائه میدن. آخر هفتهها معمولا تیم راهنمای رصد هم در اونجا هست (البته بهتره از قبل هماهنگ کنید)
۶- روستای تاریخی قلعه بالا

– استان سمنان، شهرستان شاهرود، روستای قلعه بالا
– فاصله تا تهران: حدود ۵۵۲ کیلومتر (۶ ساعت)
این روستا در منطقهای کوهپایهای و با معماری پلکانی قرار دارد. دشت های دلبر و علی انگر که جزو پارک ملی واقع در منطقه حفاظت شده خارتوران هستند در جوار روستای قلعه بالا قرار گرفته اند که پناهگاه حیاتوحش هستند. در این روستا اقامتگاه بومگردی برای اقامت نیز وجود دارد.
جمعبندی
در این پست هدف معرفی اجمالی چند رصدگاه مناسب برای کمک به انتخاب مقصد سفر برای تماشای بارش شهابی جوزایی بود. پستهای بعدی به صورت کاملتر درمورد این موارد مینویسیم.
برای بار سوم در سال ۹۷ بارش شهابی قراره که دلیل من برای سفر کردن بشه و این بار بر خلاف سال گذشته که کوهستان و سرما را برای این بارش انتخاب کردیم، کویر مقصدمون خواهد بود.
شما چطور؟ کچا میرید؟