زمان تخمینی مطالعه: ۴ دقیقه
برخلاف عادتهای محرم در تهران که هر سال عادیتر و برای برخی آزاردهندهتر میشود، در برخی از دیگر شهرهای ایران، هنوز شعور، سنگینی و وقار خاصی به شور حسینی میدهند و هربار و هرلحظه درسهای عاشورا را برای مخاطبش تکرار میکنند.
یکی از خاصترین این نمونهها، عزاداری مردم یزد است، مردمی مذهبی در دل کویر که سالهاست در ماه محرم، در سوگ حسین و اهل بیت به عزا و ماتم مینشینند و با زنده نگه داشتن پیام عاشورا به طرق مختلف، به لحاظ سبک و محتوا زبانزد شدهاند و باید بیش از پیش الگویی باشند، حداقل برای ما، ساکنان شهرهایی مانند تهران!
چند روز مانده به شروع محرم، در جای جای یزد پوشهای قدیمی عزا در کوی و برزنهای قدیمی شهر جهانی یزد بالا میرود؛ هیئتهای مختلف عزاداری در هر محله تمرینهای خود را برای یادگیری و هماهنگی نوحههای جدید از سر میگیرند و شهر حال و هوای حسین به خود میگیرد.
طوری که چندین سال است این اتفاق جاذبهای جذاب برای گردشگریِ مناسبتی شده و در همهجای شهر، توریستهای خارجی و ایرانی به وفور به چشم میخورد. گردشگرانی که این بار نه تنها برای دیدن آثار باستانی و تاریخی و کوچهپسکوچههای باصفای یزد، بلکه برای چشیدن طعم میراث ناملموس آن، بدانجا سفر کردهاند و به گفتهی ایشان، چنان از نظم و محتوا و شعور محرم یزدیها متحیر و خرسندند که سخت است ازین آرمان شهر چند روزه دل بکنند و به روزمرگیشان برگردند.
اکثر هیئتهای یزد نام خود را از محلهی خود وام گرفتهاند و طبعا مراسم، داستان و روایت و تاریخ خود را دارند: فهادان، کوچه بیوک، شاه ابوالقاسم، نظرکرده، پنبه کاران، شیخداد، باغ گندم، قلعه کهنه، آبشور، بعثت، علقمه، فرات، چهار منار، خلف باغ، نعیم آباد، مسجد جامع، نینوا صفائیه، اکبر آباد، یعقوبی، سردوراه، محمود آباد، کوی زنگی، شاهزاده فاضل، مریم آباد؛ از این جمله هیئتها هستند.
اعضای متشکل هر هیئت را، اهالی همان محل تشکیل میدهند. هر کدامشان یک یا دو مداح دارند که برخلاف غالب مداحهای تهرانی و مشهور، مداحی شغلشان نیست و بابت آنچه میخوانند پولی دریافت نمیکنند و همانطور که اشاره شد، تمرین برای هماهنگی و حفظ کردن قطعههای همخوانی را از چند روز مانده به شروع محرم آغاز میکنند. جالب است بدانید، هر هیئت، علمی جدا، بلندگویی جدا و در کل مجموعهای کامل و جداگانه است که در روزهای منتهی به تاسوعا و عاشورا، با دعوت هیئتها و محلههای دیگر بدانجا میروند و نمایش پر شورشان را اجرا میکنند. نمایشهایی که در آن یک نفر گوینده و بقیه سینهزن نیستند؛ همه با هم شریکاند و هر عضو بدون دیگری ناقص و ابتر است. و چه پیامهای پرمغز و با محتوایی که هر از چندگاهی نه چندان کمیاب، از این هیئتها شنیده میشود.
علاوه بر مراسمها و نظم بینظیر این هیئتها و پیامی که منتقل میکنند، دیدن حسینیههای مختلف و قدیمی در اقصی نقاط شهر از دیگر جاذبههای گردشگری مذهبی در این بازه از سال در یزد است. به عنوان مثال در حسینیه مظفری، نزدیک درِ ورودی حسینیه، مقبرهای قرار دارد که در عین سادگی، بسیار جذاب و گیراست. این مقبره بنا به نذر مرحوم مظفری در آنجا قرار گرفته تا سینهزنان حسین هنگام ورود ابتدا از روی قبر وی رد شوند. مسجد روضه محمدیه، از مساجد قدیمی یزد که محل قرارگیری دوربینها برای پخش زنده و ضبط نوحههاست نیز، در تاسوعا و عاشورا هر نیم ساعت شاهد حضور هزاران نفر از اعضای هیئتهای مختلف است. و دیگر، حسینیههایی غیردائمی که با پوشهای با اصالت و تاریخی، تنها در آن چند روز فضایی برای عزاداری و سینهزنی آماده میکنند. این حسینیهها نیز هرکدام ویژگی خاص خود را دارند و بازدید از آنها خالی از لطف نیست.
این سنت قدیمی را مرحوم حسین سعادتمند به این شکل در یزد پایهگذاری کرد و سال ۹۳ به دلیل ابتلا به سرطان حنجره از دنیا رفت؛ از آن سال به بعد در تمامی هیئتها یاد و خاطره او به نیکی زنده نگهداشته شده است. اکنون علم را جوانان دیگری در دست گرفتهاند، حسین کاسب، پسر خواهر مرحوم سعادتمند، مداح هیئت فهادان، فرید سعادتمند، پسر ایشان که تنظیمکننده و آهنگساز است و کارهای مربوط به این امور را به طور رایگان برای هیئتها انجام میدهد و بسیاری دیگر، از شاعر و مداح گرفته تا تمامی دست اندر کاران این اجتماع و آیین قدیمی؛ سروش رحمانی و مصطفی محسنزاده که نوحه معروف الله الله را خواندهاند و سید سهراب منشادی که شعر پرمحتوا و بینظیر «سکوت آغاز بیداد است» هیئت امسال فهادان را سراییده و حسین کاسب با نوای رسا و دلنشینش آن را اجرا کرده است.
این شور و شعور فقط در شهر یزد خلاصه نمیشود؛ بسیاری از شهرستانهای یزد هم هر کدام آیین و سنت خود را دارند و هر ساله گردشگران زیادی را برای تماشا به خود جذب میکنند.
ابرقو به کلام خود اهالی و ابرکوه به قول نقشهها و رسمینویسها، هیئتهای زنجیرزنی دارد که طول برخی از هیئتهای قدیمی آن به یکی دو کیلومتر هم میرسد؛ مراسم روز هشتم این شهرستان در آستانهی ثبت در آثار ناملموس میراث فرهنگی قرار دارد.
همچنین مراسم نخل برداری که قدمت چند صد ساله دارد، در شهرستان تفت اجرا میشود که از قدیمیترین و پرشورترین مراسمهای نخلبرداری در ایران است.
تعزیهخوانی نیز در جایجای استان یزد جایگاهی ویژه دارد و خیلی از جاها به چشم میخورد.
خلاصه، گردشگری مذهبی، نوعی خاص از گردشگری است و ایران در این مقوله میتواند در دنیا نمونه و زبانزد باشد و برای رسیدن به این امر باید تلاشها و زیر ساختها بیش از پیش فراهم آید.